話說情人節半夜比人拍醒,返醫院成功救左個初生BB。返去訓得幾個鐘,就返病房進行大掃除。
© Vincent PAU © Vincent PAU

這裡的大掃除係我今次任務的其中一個重點環節,徹底的程度比香港有過之而無不及。我地搬晒D病人出去帳蓬,徹底地由天花板抹到落地下,(話時話我真係未見過醫院個病房有人抹度牆),然後再噴上防蚊的噴劑在牆上,絕對係黎左咁耐最大笨象的一次。見到佢地搬開個櫃掃出D前朝遣物的時候,少不免有D成功感。 本來預計係搬的過程中,因為病人要暫住環境較為惡劣的帳蓬,而可能有人會病情惡化,好彩最後都無發生。 搞左兩日,搞到腰酸骨痛。 我懷疑選擇係情人節搞呢D大笨象既人,唔係討厭情人節的極端份子,就是一個希望投入工作以排解寂寞的可憐蟲,不過有人同我講決定果個人好似係黎自香港既。
分類: 

回應 (4)

  • anon

    加油...看到你的點滴...為你打氣

    2 月 19, 2013
  • anon

    雖然搞大掃除搞到腰酸背痛,不過成間病房乾淨哂,病人都會好得快啲,對你來說都係值得嘅 :-D 因為佢哋就係你嘅情人 <3

    2 月 19, 2013
  • anon

    人生中能做一些有意義的事情,幫助有需要的人,而他們跟你原本是沒關係沒淵源的,有意思,無憾!

    2 月 24, 2013
  • anon

    佩服您們~_~為弱勢人們,樂觀辛勤的工作幫助...最偉大無私的愛!

    2 月 19, 2013

留言

Image CAPTCHA
請輸入上圖的字母或數字